Skip to main content

Høstkoncert bød på genopdaget Carl Nielsen musik

Høsten har altid været en højtid, og altid er det blevet fejret med en fest, når kornet var kommet i hus. De færreste høstfester er imidlertid fyldt med så smukke toner, som høstfesten på Bramstrup.

Traditionen tro dannede den storslåede lade på Bramstrup rammen om den enestående, festlig høstkoncert med musik, der både rummede dybsindighed, humør og glæde. 

Publikum fik således fornøjelsen af SMUK, Helene Blum & Harald Haugaard Band samt et udvalg af egnens talentensembler under ledelse af dirigenten Henrik Vagn Christensen.

Faaborg Midtfyn Musikskoles strygerklasse med 25 unge violinister og cellister medvirkede til koncerten. Det samme gjorde Bellinge Kirkes kor.

Netop mødet mellem erfarne musikere og unge musikere, som skulle have musikken under huden, lå Danmarks store komponist, Carl Nielsen, på sinde. Netop Carl Nielsen spillede en central rolle til Høstkoncerten på Bramstrup. Det var nemlig på Bramstrups marker, at han gik og vogtede gæs som barn og fik indtryk til sit senere store musikalske værk. 

- Carl Nielsen havde ikke musikken fra fremmede. Hans far Niels ”Maler” Jørgensen var spillemand og komponerede ligeledes små stykker, siger Harald Haugaard og oplyser, at til årets høstkoncert blev der skrevet et nyt arrangement af Niels ”Malers” ”Højby Skyttemarsch”.

En march med sin helt egen historie.  

- I 2023 fandt man i en gammel bankboks i Tivoli af den firehændige klaverudgave af marchen, som havde været gemt og glemt i mange år, fortæller Harald Haugaard. 

Til Høstkoncerten blev der altså pustet nyt liv i marchen, da den vil blev fremført med en blanding af folkemusik og militærinstrumenter som i Carl Nielsen barndom.  

Det var femte gang, at de to internationalt anerkendte musikere Helene Blum & Harald Haugaard inviterede til høstkoncert på Bramstrup. 

Foto: Camilla Lundbye