fb insta youtube home

SMUK og Blum&Haugaard Band - Nyborg

SMUK - Slesvigske Musikkorps og Blum & Haugaard Band var med til at gøre dette års Lysfest på Haderslev Kaserne til noget spektakulært.

SMUK og Blum & Haugaard Band bygger nu videre på deres samarbejde. Det sker i forbindelse med projektet ”Hviden Strand”, hvor kombinationen af Helene Blums smukke stemme, musikkorpsets store lyd og Harald Haugaards levende violin atter kan opleves. 

Arrangement oversigt

Startdato tirsdag 19.11.2019 19:30
Slutdato tirsdag 19.11.2019 21:30
Sted Bastionen Nyborg
Dirigent Henrik Vagn Christensen
Bemærkning

Til ”Hviden Strand” får gamle traditioner nyt liv. Det sker i mødet mellem SMUK og ”Blum&Haugaard band”.

For oplysninger om billetsalg: Klik her!

Haderslev Domkirkes Pigekor, SMUK og Blum&Haugaard band var med til at gøre dette års Lysfest til noget spektakulært. Publikum fik en enestående oplevelse, da Danmarks Befrielse blev markeret. Det var de ikke alene om.

- Det var en stor oplevelse at deltage i denne store, traditionsrige begivenhed. Det var meget bevægende og rørende at være med til. Vores udgangspunkt er netop musik med rødder i traditionerne, så alt gik op i en højere enhed, siger violinist Harald Haugaard.

SMUK og Blum&Haugaard band bygger nu videre på deres samarbejde. Det sker i forbindelse med projektet ”Hviden Strand”, hvor kombinationen af Helene Blums smukke stemme, musikkorpsets store lyd og Harald Haugaards levende violin atter kan opleves.

- Rent musikalsk er mødet mellem Helene Blums meget klare stemme, blæserne og min folkemusikviolin et møde, hvor én plus én giver meget mere end to, siger en forventningsfuld Harald Haugaard.

Slesvig
Ifølge Harald Haugaard tager musikken til ”Hviden Strand” sit udgangspunkt i grænseområdets musiktraditioner og afspejler Sønderjyllands historie. Et område, Helene Blum og Harald Haugaard i øvrigt kender særdeles godt, til trods for at de begge stammer fra Fyn. Bandet har givet en lang række koncerter i regionen, blandt andet på Sønderborg Slot, Tønder Festivalen og som stamgæster på spillestedet Café Ellegaard i Sommersted. Samtidig har Harald Haugaard siden 2012 været kunstnerisk leder af FolkBaltica Festivalen, der har kontor i Flensborg.

- Og jeg er meget fascineret af, at selv om der bliver talt to sprog i området, så er der dybest set den samme kultur, siger Harald Haugaard, der blandt andet har skrevet stykket ”Slesvig”, som publikum vil kunne opleve til koncerten.

- Det er et stykke, der afspejler historien i regionen, krigene og den måde, hvorpå folk bygger bro over grænsen, forklarer musikeren.

”Hviden Strand”
Koncerten kommer imidlertid ikke blot til at omhandle Sønderjylland. ”Hviden Strand” er et citat fra Adam Oehlenschlæger og Carl Nielsens smukke vise "Underlige Aftenlufte", som ligeledes kommer til at indgå i koncerten. Særligt Carl Nielsen kommer publikum til at stifte nærmere bekendtskab med, idet hans opvækst og spillemandsmusikken på 1800-tallets Fyn kommer til at spille en rolle.

Det vil ikke være urimeligt at trække tråde til netop Helene Blum og Harald Haugaard i denne forbindelse. Begge er som sagt ligesom Carl Nielsen opvokset på Fyn, og begge er de med til at holde gamle traditioner i hævd og samtidig udvikle dem.

- Jeg tror, man skal være meget bevidst om, at musikken ikke nødvendigvis skal lyde, som den gjorde i 1700-tallet. Jeg tror på, at man skal være parat til at udvikle traditionerne, hvis ikke de skal uddø. Traditionerne skal holdes levende. Man skal holde musikken op mod den tid, man lever i nu, og bruge de klange og virkemidler, vi bruger i dag, forklarer Harald Haugaard.

Det er dirigent Henrik Vagn Christensen, som både SMUK og Blum & Haugaard band har arbejdet sammen med ved adskillige lejligheder, som skal lede koncerten.