fb insta youtube home
 
billetter banner

Fik du også næsten gåsehud, da Haderslev Drengekor sang ”Vort modersmål er dejligt” til den Tv-transmitterede Genforenings-galla på Det Kongelige Teater lidt tidligere på året? – så kommer her en fantastisk nyhed. SMUK – Slesvigske Musikkorps har besluttet at markere 100-året for Genforeningen med en gallakoncert og med sig har orkestret Haderslev Drengekor. Koncerten finder sted den 19. marts på Harmonien, og konferencier bliver ingen ringere end skuespiller Ole Sørensen fra Teatret Møllen.

- Det er helt fantastisk, at det i et år med så mange aktiviteter er lykkedes os at finde en dato, hvor vi sammen med drengekoret kan invitere publikum til en helt særlig aften i Genforeningens tegn, siger SMUKs orkesterchef, Rasmus Frandsen.

Naturligvis får publikum lejlighed til at lytte til ”Vort modersmål er dejligt”, sangen, der til gallakoncerten i Det Kongelige Teater fik smilet frem hos Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Koncerten byder imidlertid også på en forrygende musikalsk rejse tilbage i historien. Gennem toner fra tiden op til Genforeningen i 1920 fortæller kor, orkester og konferencier om begivenhederne, der førte til, at Sønderjylland blev revet fra Danmark for siden at blive genforenet med kongeriget.

- 100-året for Genforeningen bliver markeret rigtig mange steder i år, men jeg er sikker på, at denne koncert bliver helt unik. Det er tre kulturelle, sønderjyske kraftcentre, der sammen fortæller om et særligt kapitel i den sønderjyske historie, siger Rasmus Frandsen.
Ifølge ham er der beretninger nok at tage fat på. Blandt andet om den gang musikkorpset skulle højne moralen inden for Fredericias volde, men blev udsat for et bombardement, eller om den store danske komponist Niels W. Gade, der som dansk komponist i Leipzig blev en del af den dansk-preussiske konflikt.

Koncerten har fået navnet ”Vejen til Genforeningen” og byder blandt andet på et helt nyt værk over ”Det haver så nyligen regnet”. Det nye værk er komponeret af Søren Birch, et navn, der måske vækker genklang. Han var således komponisten, der skrev det værk, SMUK uropførte i katedralen i Braine i 2018 i anledning af 100-året for afslutningen af 1. Verdenskrig.

Der bliver også mulighed for at nyde musik af Carl Nielsen. Det sker, når trompetist Henrik Rønnow er solist til stykket ”Tågen letter” – hvis titel næsten er som skrevet til det, der skete dengang i 1920, hvor Sønderjylland kom hjem til Danmark.

Koncerten begynder klokken 19.30, og billetter kan købes på biblioteket i Bispen samt via dette link!