fb insta youtube home
 
billetter banner

Ifølge myten dalede Dannebrog ned over danske soldater i kamp for 800 år siden, og den dag i dag spiller Dannebrog stadig en særlig rolle i Forsvaret. Derfor var det med en særlig følelse, at SMUK flere steder markerede flagets 800 års fødselsdag tidligere på året.

- Vi bærer Dannebrog på venstre skulder på alle vores uniformer. Og når vi oplever livets mørke sider, og en dansk soldat falder, så er kisten smykket med Dannebrog. På den måde er Dannebrog fortsat et naturligt samlende symbol i Forsvaret, siger musiker i SMUK Henrik Rønnow.

At det i år er 800 år siden at Dannebrog i flg. sagnet faldt ned fra himlen blev landet over fejret i weekenden den 15. og 16. juni.

SMUK deltog ved en særlig gudstjeneste i Christianskirken i Sønderborg. Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen forestod gudstjenesten, og hele kirken var fyldt med faner. Senere samme dag deltog SMUK desuden ved et arrangement, hvor Dannebrogs 800 års fødselsdag ligeledes blev markeret. I Frihedshallen i Sønderborg gav SMUK en længere koncert, og grev Ingolf uddelte faner til en lang række sønderjyske foreninger.

Holdt humøret oppe
Forsvarets Musikalske Ambassadører var også i centrum for fejringen af Dannebrog på Rådhuspladsen i København. Under overværelse af blandt andre Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Prinsesse Marie samt fungerende statsmister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) trodsede SMUK den voldsomme regn og spredte god stemning.

Danmarks-Samfundet, hvis formål er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af Dannebrog, stod bag arrangementet, der blev sendt live på DR1.
I forbindelse med fejringen af Dannebrog har DR lavet et tema om Dannebrog.
Se mere her (https://www.dr.dk/nyheder/tema/dannebrog-800-ar)

Et smil på læben
På Rådhuspladsen havde publikum ikke kun fornøjelsen af SMUK; Julie Bertelsen og Stig Rossen var solister, og koncerten blev ledet af den anerkendte dirigent Michelle Rakers.

Og selv om himlens sluser altså åbnede sig over Rådhuspladsen, kunne det ikke ødelægge festen, fortæller Henrik Rønnow.

- Selv om de medvirkende blev gennemblødte, havde alle et smil på læben, siger han og tilføjer, at SMUK ved de forskellige arrangementer både havde lejlighed til at skabe den højtidelige, ceremonielle stemning, som fejringen af Dannebrog kalder på, samtidig med, at der blev plads til populær musik.